Κατάληψη του Ωδείου και συνάντηση για ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη 27/1/2011 στις 21.00

Κατάληψη του Ωδείου και συνάντηση για ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη 27/1/2011 στις 21.00

Το κείμενο με τα αιτήματα της κατάληψης έχει ως ακολούθως:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

Ο σύλλογος σπουδαστών του κρατικού ωδείου θεσσαλονίκης προβαίνει σε κατάληψη του κτηρίου μέχρι την παρασκευή 28 γενάρη 2011, σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε την τρίτη 25 γενάρη στη γενική συνέλευση του συλλόγου.

Έχοντας ήδη διανύσει το μισό σπουδαστικό έτος, θα αναφερθούμε σε κάποια προβλήματα-ζητήματα όπως προκύπτουν από την καθημερινή επαφή μας στο χώρο του ωδείου τους τελευταίους μήνες.

Ενώ η διοίκηση του ωδείου έχει στείλει από το νοέμβριο αναλυτικά τον απαιτούμενο προϋπολογισμό του ιδρύματος για το 2011, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, απάντηση-έγκριση από τη μεριά του υπουργείου. Μήπως το υπουργείο υπονομεύει σκόπιμα τη λειτουργία του ωδείου με σκοπό την υποβάθμιση και την υπερχρέωση και με απώτατο στόχο την εισβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, όπως δίδακτρα, εξέταστρα, χορηγίες; Δεν έγιναν άλλωστε απόπειρες προς αυτή την κατεύθυνση στην αρχή της τρέχουσας χρονιάς από διοίκηση-υπουργείο;

Αποτέλεσμα συνειδητής απόφασης του δ.σ., μέσω της πελατειακής (όπως αποδείχθηκε) διαδικασίας επιλογής διδασκόντων, ήταν να διωχθούν οι καθηγητές τρομπέτας και κοντραμπάσου και να παραμείνουν κενές οι αντίστοιχες θέσεις. Αρνούμαστε το ενδεχόμενο της επανάληψης της συγκεκριμένης διαδικασίας, είτε στην παρούσα φάση για τις κενές θέσεις, είτε για τις θέσεις που θα προκύψουν με το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς και τη λήξη των συμβάσεων. Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη των διωχθέντων καθηγητών. Και εδώ να υπενθυμίσουμε τη μαζική απόχώρηση δεκάδων σπουδαστών με την αρχή της χρονιάς, κάτι που αποδεικνύει τη διατάραξη που προκαλεί η συγκεκριμένη διαδικασία στο εκπαιδευτικό έργο του ιδρύματος.

Σχετικά με τους καθηγητές του ωδείου τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται: η ανικανότητα και η απροθυμία τους να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, η απουσία αλληλεγγύης, σεβασμού και συνέπειας απέναντι σε συναδέλφους τους, η παρασιτική τους στάση προς τις κινητοποιήσεις του συλλόγου σπουδαστών καθώς και προς τους ελάχιστους καθηγητές που παρέμειναν συνεπείς στην αρχική στάση του συλλόγου τους για συλλογική αποχή από τη διαδικασία επιλογής διαδασκόντων του σεπτέμβρη. Αποτέλεσμα; Μια μόνιμη συμφωνία σε επίπεδο λόγων για σύμπραξη συλλόγων η οποία όχι μόνο δεν εξελίχθηκε ποτέ σε κοινές δράσεις ή κινητοποιήσεις, αλλά εντέλει λειτούργησε ανασταλτικά.

Σχετικά με το δ.σ., η ύπαρξη του χρησιμοποιείται για να εξυπηρετηθούν προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες των μελών του, για να επιβάλουν αντικοινωνικές πολιτικές, για να μανατζάρονται(;) τα μεροκάματα των σπουδαστικών σχημάτων και συνολικά να υπάρχει ένα διορισμένο εμπόδιο που αντιτίθεται στη λειτουργία ενός δημόσιου ωδείου.


Απαιτούμε:

  • την άμεση πρόσληψη των διωχθέντων καθηγητών

  • να συναποφασιστεί από τους φορείς του ωδείου η διαδικασία επιλογής διδασκόντων από το πέρας της κατάληψης και μετά

  • έγκριση του προϋπολογισμού που απαιτούν οι ανάγκες ενός δημόσιου ωδείου

Απορρίπτουμε κάθε ιδιωτικοοικονομικό κριτήριο στη χρηματοδότηση του ωδείου


Συντονιστικό κατάληψης

26/01/2011

Σχόλια