Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα Διευθύντρια του ΚΩΘ κ.Λόλα Τότσιου


Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της Διεύθυνσης του ΚΩΘ, στην κ.Λόλα Τότσιου, και ευελπιστούμε να βρούμε στο πρόσωπό της τον συνεργάτη και πρωτοπόρο στην πρόοδο και την εξέλιξη του Ωδείου σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς για το καλό των παιδιών μας.

Στο παρακάτω δημοσίευμα του "Αγγελιοφόρου" υπάρχει μία μικρή συνέντευξη της νέας Διευθύντριας



«Ενότητα, ειρήνη και δουλειά»: το τρίπτυχο αυτό των προτεραιοτήτων θέτει η διεθνούς φήμης πιανίστρια Λόλα Τότσιου, που ορίστηκε χτες από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. «Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, ώστε όχι απλά να αντέξει το Ωδείο, αλλά να γίνει δυνατότερο. Αυτό είναι για μένα το στοίχημα», λέει η κ. Τότσιου στον «Α». «Χρειάζεται να καταβάλουμε επιπλέον δύναμη, να υπερβούμε τον εαυτό μας, αλλιώς πέφτουμε στην άρνηση, την ηττοπάθεια, τη συρρίκνωση. Να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, γιατί σε καιρούς κρίσης ο πολιτισμός είναι ο πρώτος πύργος που βάλλεται και ο τελευταίος που θα έπρεπε να πέσει».

Απόφοιτος και η ίδια του ΚΩΘ και μέλος του δ.σ. του εδώ και ένα χρόνο, η κ. Τότσιου γνωρίζει καλά τη δύσκολη πραγματικότητα που περιβάλλει τον ηλικίας 97 ετών πολιτιστικό οργανισμό: το οικονομικό αδιέξοδο, τα προβλήματα στέγης, τις γραφειοκρατικές και οργανωτικές δυσλειτουργίες. Για οκτώ μήνες, από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς, η θέση του διευθυντή έμενε κενή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι' αυτά και άλλα προβλήματα, το διδακτικό προσωπικό του Ωδείου πραγματοποιεί απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις των μαθητών να είναι τις τελευταίες μέρες «στον αέρα».

Απέναντι σε όλα αυτά, η κ. Τότσιου προσπαθεί να διατηρήσει την αισιοδοξία της, καθώς πιστεύει ότι μεγάλο μέρος των προβλημάτων μπορεί να επιλυθεί. «Επειδή ξέρω τα πράγματα από μέσα, έχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό του Ωδείου», παρατηρεί. «Το υπουργείο κατανοεί την ιδιαιτερότητα του ΚΩΘ και στις προθέσεις του είναι να το στηρίξει, να το ενισχύσει οικονομικά. Αυτό είναι το μήνυμα που έχω πάρει».

Το άνοιγμα του ΚΩΘ στην κοινωνία είναι ένας από τους στόχους που θα επιδιώξει η νέα διευθύντριά του. «Το Ωδείο χρειάζεται να κινηθεί, να γίνει πιο εξωστρεφές, να ακουστούμε στην πόλη με συναυλίες, σεμινάρια και συνεργασίες με άλλους φορείς, το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής, το δήμο, την Κρατική Ορχήστρα», τονίζει.

Ο ορισμός πλήρους δ.σ. είναι ένα ακόμη από τα θέματα που εκκρεμούν. «Στις προθέσεις του ΥΠΠΟΤ είναι να το ρυθμίσει άμεσα», επισημαίνει η κ. Τότσιου. Οσο για τις εξετάσεις που «πάγωσαν» λόγω των κινητοποιήσεων, η νέα διευθύντρια του Ωδείου «θα απευθύνει έκκληση», όπως λέει, ώστε να γίνουν.

Αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Πανεπιστημιακής Σχολής Μουσικής Χαϊδελβέργης–Μανχάιμ, η Λόλα Τότσιου παρακολούθησε μεταπτυχιακό τμήμα στην Ακαδημία «Ferenc Liszt» της Βουδαπέστης.

Από το 1980 δίνει κονσέρτα, ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ευρώπη, Κύπρο, Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες ορχήστρες. Συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και σεμινάρια και έχει κάνει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και μαγνητοσκοπήσεις για την τηλεόραση.
Τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει το ρεπερτόριό της με έργα τζαζ, new music και ινδικά bhajans, αυτοσχεδιάζει στο πιάνο, συνθέτει και πειραματίζεται. Eργα της έχουν παιχτεί στα «Δημήτρια», την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ.

Εχει διδάξει στο «Νέο Ωδείο», στο «Σύγχρονο Ωδείο», στο «Μουσικό Κολλέγιο» και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Mακεδονίας. Aπό το 2005 οργανώνει το προσωπικό της σεμινάριο πιάνου «Κάτι να συμβαίνει».

Η θητεία της κ. Τότσιου είναι 5ετής.


Και από "ΤΑ ΝΕΑ":


Η πιανίστα Λόλα Τότσιου αναλαµβάνει για τα επόµενα πέντε χρόνια τις τύχες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
«Ειρήνη, ενότητα, επικοινωνία, εξωστρέφεια και από κοινού υπεράσπιση της εκπαίδευσης και του πολιτισµού, που είναι από τις πρώτες έννοιες που βάλλονται σε καιρούς κρίσης», διεκδικεί η µουσικός Λόλα Τότσιου που τοποθετήθηκε χτες µε απόφαση του υπουργείου Πολιτισµού στη θέση της διευθύντριας του πληττόµενου από σειρά προβληµάτων Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Μέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του µοναδικού κρατικού ωδείου της χώρας από τον περασµένο Ιούλιο, η κ. Τότσιου καλείται για την επόµενη πενταετία (η θητεία της διευθύντριας είναι πενταετής) να διαχειριστεί και να συντονίσει το έργο του παλαιότερου κρατικού πολιτιστικού οργανισµού της χώρας µε τους 70 και πλέον καθηγητές και τους 500 σπουδαστές.

Το τελευταίο δεκαπενθήµερο το Ωδείο είναι κατειληµµένο από τους απεργούς καθηγητές που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευµένων τους έξι και πλέον µηνών και οι 500 και πλέον σπουδαστές κινδυνεύουν να χάσουν τη σπουδαστική χρονιά τους καθώς δεν πραγµατοποιούνται εξετάσεις λόγω της απεργίας.

«Απαιτείται υπέρβαση από όλους µας, όχι µόνο να αντέξουµε αλλά και να εξελίξουµε τον πολιτισµό. Το ΥΠΠΟΤ έχει καταλάβει την ιδιαιτερότητα του Ωδείου αλλά έχει και την πρόθεση να το στηρίξει», δηλώνει η κ. Τότσιου που αναλαµβάνει τη θέση της διευθύντριας στο ΚΩΘ, η οποία παραµένει κενή από τον περασµένο Σεπτέµβριο µετά την παραίτηση του προκατόχου της.

Αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Πανεπιστηµιακής Σχολής Μουσικής Χαϊδελβέργης - Μάνχαϊµ, η Λόλα Τότσιου παρουσιάζει από το 1980 τη δουλειά της µε κονσέρτα, ρεσιτάλ και συναυλίες µουσικής δωµατίου σε Ευρώπη, Κύπρο, Αίγυπτο και ΗΠΑ. Υπήρξε µέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Hellexpo και µέλος επιτροπών σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισµούς πιάνου και µουσικής δωµατίου. Δίνει διαλέξεις µε θέµατα «Η γυναίκα solist» και «Σκηνικό stress», ενώ από τον Ιούλιο του 2010 είναι µέλοςτου Δ.Σ.

του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Εχει διδάξει στο Νέο Ωδείο, στο Σύγχρονο Ωδείο, στο Μουσικό Κολέγιο και για εννέα χρόνια στο Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Mακεδονία.


Σχόλια