Επιστολήτου Κ.Ω.Θ. για τις εκλογές του Συλλόγου Φίλων Κ.Ω.Θ.


Πήραμε την παρακάτω επιστολή από τη Γραμματεία του Κ.Ω.Θ. και την αναδημοσιεύουμε προς ενημέρωσή σας


Αγαπητοί Φίλοι

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε - και εξακολουθεί να αποτελεί δια μέσου των δεκαετιών -  έναν ισχυρό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πυλώνα για όλη την Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 1914 επί Πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου και είναι το μοναδικό Κρατικό Ωδείο στην Ελλάδα. Οι μαθητές του εισάγονται αξιοκρατικά μετά από εισαγωγικές εξετάσεις υψηλών προδιαγραφών.
Διευθυντές και καθηγητές του υπήρξαν διάσημοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί, ενώ οι απόφοιτοί του διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας ως σολίστες, συνθέτες, ερευνητές, καθηγητές μουσικής. Όλα αυτά τα χρόνια το Ωδείο έχει να επιδείξει σημαντική πολιτιστική προσφορά στην πόλη. Από τους κόλπους του ξεπήδησε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ καθηγητές του υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Μακεδονικής Πολιτιστικής Εταιρείας "Τέχνη". ΄Εχει διοργανώσει και προσφέρει αμέτρητες συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις  και εργαστήρια. Η Βιβλιοθήκη του – η δεύτερη του είδους της σε μέγεθος στην Ελλάδα - έχει στα αρχεία της σπάνιο και πρωτότυπο υλικό. Ο Σύλλογος Φίλων Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2011 από ομάδα Θεσσαλονικέων που θέλησαν να σταθούν στο πλευρό του Ωδείου και σύμφωνα με το καταστατικό του έχει ως βασικούς στόχους την προβολή του Ωδείου, τη στήριξη του εκπαιδευτικού του έργου, τη διαφύλαξη της ιστορίας του και τη συνέχιση της πολιτιστικής προσφοράς του στην πόλη. Ως στόχο έχει επίσης την εξασφάλιση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ωδείου όσον αφορά στη δωρεάν εκπαίδευση των μαθητών του. Αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό του Ωδείου, ο Σύλλογος Φίλων Κ.Ω.Θ. στοχεύει στη διάδοση της μουσικής τέχνης στο ευρύτερο κοινό, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με σωματεία, νομικά πρόσωπα και οργανώσεις για την επίτευξη και προώθηση κοινών πολιτιστικών στόχων. Με δυο λόγια, ο Σύλλογος Φίλων Κ.Ω.Θ. είναι ένας θεσμός που με την ενεργή λειτουργία του και τη συμμετοχή όλων μας μπορεί και πρέπει να γίνει ένας ισχυρός μοχλός στήριξης του Ωδείου μας.

Τη Δευτέρα 18/2/2013 στις 4.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων <<Μελίνα Μερκούρη>> του Κ.Ω.Θ. θα διεξαχθούν εκλογές για την ψήφιση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και σας καλώ όλους να πλαισιώσετε το σύλλογο και να ενθαρρύνετε φίλους ή γνωστούς σας να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές, αλλά και στις δραστηριότητες του συλλόγου. Δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν όλοι όσοι τακτοποιήσουν την ετήσια συνδρομή τους  (Έντυπα αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται στη Γραμματεία του Ωδείου, κα Μουντράκη Ράνια, τηλ.: 2310 500359). Πιστεύω ότι αν δημιουργήσουμε ένα δίκτυο φίλων και υποστηρικτών του
ωδείου, τότε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με  μεγαλύτερη ασφάλεια στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής. Εάν καταφέρουμε να <<συνθέσουμε>> ένα δίχτυ εκατοντάδων ανθρώπων  
οι οποίοι θα θελήσουν να στηρίξουν το ωδείο μας είτε οικονομικά, είτε με εθελοντική  εργασία, τότε μαζί με την επιχορήγηση του Υπουργείου θα μπορεί να λειτουργεί με σταθερότητα και ασφάλεια. Θα μπορεί να εξελίσσεται, να βελτιώνεται, να δημιουργεί. Θα μπορεί να συνεχίσει να παράγει πολιτισμό και να προσφέρει εκπαιδευτικό έργο.

Πιστεύω στη δύναμη της συλλογικότητας και είμαι βέβαιη ότι και με τη δική σας ενεργή συμμετοχή το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σύμβολο παιδείας και πολιτισμού.

Με εκτίμηση

Λόλα Τότσιου
Διευθύντρια ΚΩΘ

Σχόλια