Forum 2018 "Τα μαθήματα αλλιώς" Θέμα "Χορός"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 




Ο Σύλλογος Γονέων του Κ.Ω.Θ. για τέταρτη φορά και φέτος συμμετάσχει στην εβδομάδα forum («Τα μαθήματα αλλιώς») με θέμα το χορό.
Ο χορός, δεν είναι τίποτα άλλο, από ενέργεια γεμάτη συναισθήματα, που ζητούν να απλωθούν στον χώρο, να απελευθερωθούν και μαζί τους να συμπαρασύρουν και εμάς. Άλλοτε κάτω από την  ανάλαφρη αίσθηση της κίνησης και άλλοτε κάτω από μια έντονη εσωτερική δύναμη, εφάμιλλη της ζωτικής ορμής,  που διαπνέει κάθε ανθρώπινη οντότητα, ο χορός γίνεται κινητήριος άξονας, για την επαναφορά της ενεργειακής μας ισορροπίας και αρμονίας.
Ο Σύλλογος Γονέων με την συνεργασία δυο γονέων, του κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη (χορογράφος) και της Αναστασίας Παπακώστα (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής) επέλεξε να παρουσιάσει «το χορευτικό με τις βεντάλιες», όπου ο συμβολισμός της βεντάλιας είναι το κυρίαρχο στοιχείο.
Η βεντάλια μέσα από την ιστορική της διαδρομή, αποτέλεσε όχι μόνο ένα πρακτικό εργαλείο δροσιάς, αλλά και ένα μέσο για να συμβολίσει την κοινωνική θέση, να χαρακτηρίσει την γυναικεία καλαισθησία και κομψότητα και ακόμα, κατάφερε να αποτελέσει και έναν κώδικα επικοινωνίας, για μυστικές συνεννοήσεις και ηθικές καταστάσεις, σε εποχές, που οι γυναίκες δεν είχαν καμία ελευθερία.
Σύμβολο λοιπόν των ανδρών στην αρχή, που αναδείκνυε την καταγωγή τους και των γυναικών στην συνέχεια, η βεντάλια αποτέλεσε μέσο έκφρασης πολλαπλών συναισθημάτων και αυτός, είναι τελικά και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε στους χορευτικούς σχηματισμούς, στη Ιαπωνική και Ισπανική μουσική.
Το «χορευτικό με τις βεντάλιες» το οποίο συνδυάζει έντονα τα στοιχεία του κλασσικού μπαλέτου και της παραδοσιακής Κινέζικης μουσικής, προβάλει, την απόλυτη αρμονία της κίνησης του σώματος αλλά και της βεντάλιας ως προέκτασης του σώματος. Μέσα από την νεανική δροσιά και την αιθέρια κίνηση των κοριτσιών της σχολής χορού της Φιλής Μάντζιαρη, δύο διαφορετικά είδη μουσικής (κλασικής Ευρωπαϊκής και Ασιατικής) καταφέρνουν να δέσουν αρμονικά, προσφέροντας μια εικόνα υψηλής αισθητικής σκηνικής παρουσίας.
Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα, για το πώς μπορεί η μουσική, να αφομοιώσει τα ποικίλα πολιτιστικά στοιχεία και τα σύμβολα (όπως η βεντάλια) επιτυγχάνοντας την αρμονία και τη διέγερση των αισθήσεων, του νού και της ψυχής του θεατή.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης, ξεκινά στις 15.45 με μια ιστορική αναδρομή για το σύμβολο της βεντάλιας, την οποία παρουσιάζει η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων ΚΩΘ Ελένη Πεσιρίδου, στη συνέχεια θα τραγουδήσει η σπουδάστρια  Κατερίνα Μήρτσιου από την τάξη της μονωδίας της κας Ένης Κίνης. Θα ακολουθήσει το μουσικό κομμάτι «Meditationviolin” του Massenet, το οποίο θα ερμηνεύσει ο Χριστόφορος Πετρίδης στο βιολί και η Ιωάννα Πολυζωίδου στο πιάνο. Το κομμάτι θα πλαισιώσει χορευτικά η Αλεξία ΜαΪκίδου σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Πετρίδη και το πρόγραμμα θα κλείσει με το μουσικό κομμάτι “Faure Elegie” το οποίο θα ερμηνεύσει η Μαρία Έλλη Πετρίδου στο βιολοντσέλο και θα πλαισιώσει με χορευτικό αυτοσχεδιασμό ο Ηλίας Τσάκωνας.

Σχόλια