Επιστολή Συλλόγου Γονέων Κ.Ω.Θ. προς Υπουργό κας Μυρσίνης Ζορμπά (22-2-2019)


Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Ο Σύλλογος Γονέων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αισθάνεται την ανάγκη εκ μέρους όλων των γονιών και των σπουδαστών, να σας ευχαριστήσει και προσωπικά για το έμπρακτο ενδιαφέρον σας προς τον θεσμό του Κρατικού Ωδείου, που έχει 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας ,με την προσφορά της σημαντικής επιχορήγησης προς αυτόν.
Σας ευχαριστούμε θερμά και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι ήδη έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή των φθορών του κτιρίου κυρίως στο εσωτερικό μέρος και έχουμε προτείνει την διαμόρφωση κάποιων χώρων αναμονής για τους σπουδαστές, που έρχονται από μακριά και χρειάζεται να περνούν αρκετές ώρες στο χώρο του ωδείου.
Ως Σύλλογος Γονέων, έχουμε κύριο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων ωδείου-οικογένειας και στηρίζουμε κάθε εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται στο ωδείο μας. Κάθε χρόνο ο σύλλογος μας διοργανώνει την εκδήλωση της κοπής βασιλόπιτας, όπου μοιράζονται δώρα στα παιδιά με χορηγίες από όλους τους μουσικούς οίκους της πόλης και άλλες επιχειρήσεις. Την εκδήλωση, πλαισιώνουν οι Ορχήστρες Εφήβων του Ωδείου και πάντα ακολουθεί εορταστικός μπουφές με την επιμέλεια των συλλόγου και των γονιών. Εδώ και τέσσερα χρόνια στηρίζουμε την εβδομάδα Forum «Τα μαθήματα αλλιώς», με την διοργάνωση πάνελ συζητήσεων σε θέματα, όπως, «Τι είναι έμπνευση, τι είναι ταλέντο», «Τα εκπαιδευτικά συστήματα και ο ρόλος των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία», «Πόσο και σε πιο βαθμό μπορούν οι γονείς να συμβάλλουν στη μουσική εκπαίδευση ως συνερευνητές και συμπαραγωγοί της γνώσης» κ.α. Πέρσι παρουσιάσαμε το «Χορευτικό με τις βεντάλιες», με μουσικό δρώμενο και ιστορική αναδρομή για το σύμβολο της βεντάλιας από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή.
Επίσης ο Σύλλογος Γονέων σε σύμπραξη με τους συλλόγους καθηγητών και σπουδαστών και με στόχο την προσφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, συγκέντρωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Ειδομένης,  ενώ την επόμενη χρονιά εγκαινιάσθηκε και η έκθεση της «Σελίνα», μιας μικρής προσφυγοπούλας από την Συρία, με 14 βιωματικές ζωγραφιές, η οποία διήρκεσε ένα χρόνο και ανέδειξε τον αντιπολεμικό ρόλο της Τέχνης και την αξία της ειρήνης ως στάση ζωής.
Κύριο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και όλων των σπουδαστών που φοιτούν στο Ωδείο, είναι η διαβάθμιση του τίτλου σπουδών του, το οποίο πρέπει να έχει την ισχύ ενός πτυχίου bachelor, όπως έχουν και άλλες μουσικές ακαδημίες του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται και τυπικά να αναβαθμιστεί το Κρατικό Ωδείο και να μετεξελειχθεί σε Μουσική Ακαδημία, δεδομένου ότι το πρόγραμμα σπουδών του είναι πρότυπο για τα άλλα ωδεία και τις ακαδημίες, με χρόνια φοίτησης 12 έως 14  για κάθε μουσικό όργανο και 100 χρόνια ιστορικής πορείας στη Μουσική Εκπαίδευση της χώρας. Θεωρούμε ότι ένα δίκαιο αίτημα η αναβάθμιση του πτυχίου αυτού και ότι φθάσει ο χρόνος για να πραγματοποιηθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι πίστη και προσπάθεια από όλους τους γονείς, αλλά κυρίως από εσάς που βρίσκεστε στις κατάλληλες θέσεις για να το διεκπεραιώσετε. Ο Σύλλογος Γονέων του Κ.Ω.Θ. θα στηρίζει και θα υποστηρίζει κάθε προσπάθειας σας προς αυτή την κατεύθυνση και σε όποια άλλη προσπάθεια αφορά την πίστη στις ανθρωπιστικές αξίες, την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Κ.Ω.Θ.
και η πρόεδρος
Ελένη Πεσιρίδου


Σχόλια